Het persoonlijke verhaal van CultuurWerkt! - Storylogie
170
page-template-default,page,page-id-170,bridge-core-3.1.2,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Het verhaal van CultuurWerkt! – opdracht: breng onze strategie tot leven (Sem)

Afgelopen jaar heb ik CultuurWerkt! mogen begeleiden in de zoektocht naar het vinden en overbrengen van hun verhaal. CW! heeft als purpose om creativiteit en vitaliteit binnen het bedrijfsleven te brengen en doet dat d.m.v. inzet van kunst & cultuur. Sport en bedrijfsleven hebben elkaar al veel langer gevonden, maar ook kunst en cultuur heeft een enorme toegevoegde waarde op het gebied van creativiteit, vitaliteit en bijvoorbeeld samenwerking. CW! heeft hier de afgelopen jaren ook veel (wetenschappelijk) onderzoek naar laten doen, het verhaal klopt gewoon. Hoe? CultuurWerkt! verbindt bedrijven met cultuurmakers. Door kunst en cultuur binnen bedrijven te brengen, leren zowel werkgevers als medewerkers anders te kijken en worden zij geïnspireerd en verrijkt door nieuwe ideeën. Daarmee heeft zij een mooie, ambitieuze doelstelling ontwikkeld; Thoughtleader worden op het gebied van Kunst en Cultuur binnen het bedrijfsleven.

Van visie naar persoonlijk verhaal

De visie lag er en een groot deel van de strategie ook en toch bleek het een lastiger verhaal om te vertellen door het team. Diensten zouden veranderen, producten en vooral de positionering van CW! zou veranderen van cultuuraanbieder naar expert in toegevoegde waarde van cultuur. Dit zat nog niet in de genen en de buik van het team. Men droomde er wel over, het verlangen was er, maar het was nog geen eigen verhaal.

De directeur voelde dit feilloos aan en vroeg me te helpen de verbinding te maken tussen de droom en het team, waar deze ook zou liggen. Een prachtige vraag. Voorheen bracht men over het algemeen hetzelfde verhaal naar buiten, met de bijbehorende producten, diensten, usp’s, maar nu moest iedereen op zoek naar zijn of haar persoonlijke verbinding met het verhaal van CW!

Een boeiend proces, waarbij we ieders verlangen hebben onderzocht. Wie ben je, waar word je gelukkig van, waar sta je elke ochtend voor op? Waar merk je dat aan, hoe voelt dat? Waarom werk je? Waarom werk je bij CW!? Wat zou jij de wereld zo graag willen vertellen over jullie missie? In twee dagsessies hebben we persoonlijk verbinding gezocht met de droom en het plan van de organisatie, hebben we gefinetuned waar nodig en hebben we ook verbinding gezocht met elkaar als team. Resultaat was o.a. dat iedereen een eigen persoonlijke wens voor CW! heeft geformuleerd en een eigen bouwsteen aan het verhaal heeft toegevoegd. Toen we het verhaal helder hadden zowel op organisatie, team als persoonlijk niveau hebben we een derde sessie ingezet voor het naar buiten brengen van het verhaal. We zijn dan wel van hoofd naar buik gegaan, maar hoe krijg je het op je tong en naar buiten?

Verbinding met jouw publiek

Vaak gaat het over ruimte durven nemen en tijd. Tijd die je jezelf vaak niet gunt. Wetende (of denkende) dat je iets wilt vertellen waar een ander wellicht niet op zit te wachten. Terwijl iets vertellen wat heel dicht bij jezelf ligt, of waar passie en drive van uitgaat wel degelijk resoneert, zolang het maar authentiek is. Het team bouwt verder, sommige collega’s zijn vertrokken omdat hun verhaal ergens anders naartoe leidde en dat is goed en gezond. Nieuwe collega’s zijn gekomen en kunnen zich verbinden aan een nog sterker verhaal.

“Het was fijn om samen met Sem het verhaal van CultuurWerkt! verder aan te scherpen en te vertalen naar eigen woorden. Een verhaal wat raakt en wat iedereen moet horen!”  Esther Jousma, Directeur CultuurWerkt!