De prins van groep 3 - Storylogie
15899
post-template-default,single,single-post,postid-15899,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

De prins van groep 3

Afgelopen week hebben we onze jongste zoon verteld dat hij nog een jaartje in groep 3 blijft. Wat een verdriet en boosheid. “Waarom hebben we niet met hem overlegd? Het besluit is misschien goed voor ons, maar niet voor hem. Wij kunnen immers toch zijn gedachten niet lezen?” Een hele natuurlijke en te verwachten reactie, ook al brak mijn hart meerdere malen in duizend stukjes, op het moment dat je iemands wereld verandert.

Mijn man en ik werken beide in de wereld van ‘change’ en zagen bij onze kleine man het veelal natuurlijk persoonlijke proces bij impactvolle veranderingen. Eerst ongeloof; “Nee je maakt een grapje hè mama? Ja toch??” Toen naar grote woede; “Ik doe het niet! Ik ga van school, de juf snapt er niets van en is hartstikke stom. Ik loop gewoon weg!” Naar intens verdriet; “mijn vriendschappen zijn over, ik ken niemand”.

Toen het verdriet na 2 dagen wat gezakt was ontstond er ruimte voor het verhaal, de waarom en daarmee ontstond er ruimte voor het gesprek en kon het opklauteren en vinden van een nieuwe weg beginnen. We zijn een verhaal gaan maken, hoe zou zijn ideale nieuwe wereld eruit kunnen zien? Wat is daarvoor nodig? Wat gaat en kan hij zelf doen? Over één ding waren we het meteen eens; hij wordt de prins van groep 3!

De prins van de verandering

In de grote wereld gaat het niet anders, althans als je daar tijd en aandacht voor hebt. Gun iedereen zijn of haar eigen proces en maak iedereen de prins of prinses van zijn of haar verandering. Hoe? Door te durven vertragen, door het gesprek aan te gaan met jouw mensen en hen te betrekken in hoe de nieuwe wereld er voor hen uit gaat, zou kunnen zien. Meewerken en meedenken hoeft niet altijd meebeslissen te zijn, soms zijn besluiten al genomen. Desalniettemin kun je wel met elkaar dat nieuwe spannende verhaal maken.