Ben je het of wens je het? - Storylogie
16134
post-template-default,single,single-post,postid-16134,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Ben je het of wens je het?

We zitten in het eerste deel van het Teamheldenspel; zelfinzicht. De opdracht is om eerst zelf intuïtief op zoek te gaan naar die archetypen die het beste bij jou passen. Iedereen doet dat op een eigen manier. De een voelt zich aangetrokken tot de theorie op de kaart, de ander tot de quote en weer een ander tot de illustratie. 

Jasper weet meteen wat hij zoekt en waarom en leunt voldaan achterover in zijn stoel. “Ik ben 100% Strijder en Realist”.

Gulhan twijfelt tussen twee kaarten, maar kiest ook uiteindelijk drie typen. De achterkant van de kaart (de ‘wij’ kant, zoals we deze noemen), heeft haar gevoel bevestigd. Hier wordt scherp gemaakt hoe een archetype zich beweegt, gedraagt in een team. Nu weet ze het zeker; “Ik ben een Strijder, Idealist en een Verzorger!”

Tim komt er niet helemaal uit; ‘Ik ben een Idealist, een Verleider én een Rebel, denk ik”. Ik zie hem worstelen en tijdens de dialoog met de groep wordt hij behoorlijk gechallenged. Idealist en Verleider herkent men meteen, maar die Rebel?

De kracht van Storytelling

We gaan naar de volgende fase van het spel; het vinden van een bijpassende ‘microstory’; een verhaal uit de praktijk dat heel concreet laat zien dat jij dit type bent. Met behulp van een narratieve prikkelvraag gaan ze opzoek naar hun bijpassende verhalen.

Tim struggelt nog steeds, de verhalen bij de Idealist en de Verleider schut hij zo uit zijn mouw, maar een microstory van de Rebel is een uitdaging. Ik bevraag hem op zijn verhaal; Welke elementen van de Rebel herken je? De krachten? De schaduwkant? Maak het eens concreet, wanneer was dat en wat gebeurde er? Tim denkt hardop na; Ja, toen… of eigenlijk nee, toch niet.

Na een paar minuten kijkt hij me bijna teleurgesteld aan. “Weet je, eigenlijk wil ik heel graag de Rebel zijn! Ik word soms zo moe van mijn eigen gedrag”. Ik ben heel positief ingesteld en heb vertrouwen in processen én mensen. Relaties en verbinding in de groep vind ik belangrijk en daar doe ik mijn best voor. Maar daardoor kan ik soms best een pleaser zijn en dat irriteert me. Ik zou soms graag eens de knuppel in het hoenderhok gooien, omdat we dat als team kunnen gebruiken. Gewoon even de boel opschudden!

Het is een mooi en waardevol inzicht en ik leg hem uit dat ook een ‘Wensarchetype’ bestaat. Het laat je zien, waar je ‘meer’ van wilt. Waar je wellicht wat te doen hebt, ook al ben je dat niet van nature, het daagt je uit te groeien. Het is ook waardevol voor het team en we delen het met de groep. Zien zij dat ook? Wat is dan nodig?

Een mooi voorbeeld van het gebruik van Storytelling in dit spel. Microstories maken heel scherp en concreet hoe jouw archetype zich manifesteert en hoe dat er dus in de praktijk uitziet. Vind je geen bijpassend verhaal, stel jezelf dan de vraag;

Ben ik het of wens ik het?