“Jij moet naar de kunstacademie, jij kunt zo lekker tekenen..”
“Of naar de toneelschool, of iets met ballet. Met die 5 voor wiskunde en die 6 voor economie zou ik de exacte vakken maar even overslaan”. Kiezen op basis van je kunt en niet kiezen op basis van waar je echt gelukkig van wordt. Ik vond het maar lastig, wist ik veel toen ik 16 was, ik begon het leven pas leuk te vinden en te ontdekken. Gelukkig maar. Nu ruim 25 jaar later ontdek ik, zowaar, een lijn in mijn keuzes, passies en werkervaringen. Ja, ik heb toelating gedaan voor de kunstacademie, afgewezen (huh?), ben toen Human Resource Management gaan studeren, om na mijn afstuderen toch nog een keer kunstacademie te proberen (bijtertje dat ik ben) en aangenomen (ha!), om een half jaar later toch te ontdekken dat het een hobby moest blijven.
Toen begon mijn werkende leven en heb ik kansen gekregen en gegrepen waar ik nog steeds dankbaar voor ben. Het opzetten van Bedrijfscultureel Abonnement (nu Cultuur Werkt!) en daarmee het verhaal mogen vertellen over de kracht van kunst en cultuur in een andere context; het bedrijfsleven. Na 5 jaar ontstond de behoefte toch iets met mijn studie te gaan doen en heb ik prachtige HR management rollen gehad bij Stage Entertainment en Amsterdam RAI.
‘Mijn passie voor communicatie en mijn ervaring op HR gebied’.
Binnen mijn HR rollen maakte ik kennis met ‘change’, iets wat me mateloos interesseerde. ‘We moeten als organisatie naar links’, ok, maar hoe dan? Met wie? En waarom eigenlijk? Toen ik in 2011 als freelancer een fantastische opdracht kreeg bij Sanoma Media in Brussel, werd de wereld van ‘verandering‘ mijn speelveld, als change consultant en later Manager Corporate Communicatie a.i.. Langzaamaan vielen de puzzelstukken op hun plek. Mijn passie voor communicatie en verhalen en mijn ervaring op het gebied van de ‘people’ kant in bedrijven. Mijn stip aan de horizon was gezet; organisaties en mensen helpen het verhaal te vinden voor de toekomst, mensen daaraan te verbinden om vervolgens samen dat verhaal te realiseren, oftewel te verwereldlijken. We moeten met elkaar ergens heen, de wereld verandert en blijft veranderen. Organisaties zijn hard bezig de snelheid bij te houden, maar hoe zorgen we ervoor dat de mensen aan het einde van de reis nog in de bus zitten? Sterker nog, dat de juiste mensen nog in de bus zitten? De afgelopen jaren heb ik veel organisaties en professionals hierbij mogen helpen, soms alleen en soms met hele waardevolle partners.
Creëer verhalenvertellers!
Ik geloof enorm in de kracht van verhalen, ook binnen verandertrajecten, daarom ben ik de opleiding Storytelling gaan doen aan de Schrijversacademie in Amsterdam en vervolgens de opleiding Storytelling Practioner bij Annet Scheringa. Deze techniek zet ik op verschillende manieren in. Sanoma Media, Rabobank Nederland, Politie Antwerpen, CultuurWerkt!, TAUW Nederland, Het Oogziekenhuis Rotterdam, Natuurmonumenten, KPN en Het Imelda Ziekenhuis in België zijn een aantal organisaties waar ik met de kracht van verhalen heb mogen werken om betekenis te geven aan verandering. Een verhaal creëren is belangrijk, maar het creëren van verhalenvertellers cruciaal.
Als Story coach, help ik ondernemers in het vinden en vangen van hun ondernemersverhaal, een kippenveldingetje….
Daarnaast ben ik samen met Annet Scheringa en Femke Nales de ‘founding mother’ van Het Teamheldenspel; een methodiek om met behulp van archetypen en storytelling samenwerking in organisaties te versterken.
Kijk vooral eens op www.teamheldenspel.nl
Ik ben getrouwd met Bas en moeder van onze twee jongens (Zef en Cesar). Ik step, sup en wandel graag, buiten zijn is voor mij heel belangrijk. Kop in de wind en voeten in de klei! Mijn quote? ‘Leven is het meervoud van lef’ van Loesje.
Elke reis start met een goed verhaal, ‘jouw verhaal’, ready to share it?’