De verhalenvertellers van DIAK - Storylogie
16183
post-template-default,single,single-post,postid-16183,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

De verhalenvertellers van DIAK

Hoe breng je een strategie dichtbij (de harten van) je medewerkers?

En als de titel van je strategie ook nog eens ‘Dicht bij jou naar 2026’ is dan vraagt dit om betekenisgeving.

Want zeg eerlijk, het klinkt warm, fijn en persoonlijk, maar wat betekent het concreet? Hoe blijf je dichtbij in een wereld waar o.a. digitalisering, beperkte (arbeids)capaciteit en vergrijzing de agenda bepalen? En hoe zorg je er vervolgens voor dat jouw medewerkers begrijpen waar je naar toe wilt en daar actief aan willen bijdragen?


Daar ging het leiderschap van het Diakonessenhuis in Utrecht mee aan de slag tijdens de beleidsdag van 13 juni. Wat betekent dichtbij voor collega’s, voor patiënten en voor de zorg die je (in de toekomst) verleent? Dat start allemaal met de basisvraag; ‘Wat betekent dichtbij nu eigenlijk voor mij persoonlijk als ‘leider’ in mijn werk?’ Welk verhaal heb ik hierbij? 


Is dat voor iedereen hetzelfde? Reken maar van niet, maar het bepaalt wel waarom en of je aanhaakt op een strategie en in hoeverre je jouw mensen kunt meebewegen naar die nieuwe wereld. Betekenisgeving dus. 

Verhalen zijn betekenisdragers

Verhalen verbinden en nodigen uit tot dialoog. Wat waren Judith Snel en ik blij en trots dat we ruim 40 leidinggevenden, specialisten en andere sleutelfunctionarissen van het ziekenhuis mochten meenemen in de kracht van storytelling en storylistening. Niet om er één ‘DIAK-verhaal’ uit te persen, maar om persoonlijke en individuele ‘commitmentverhalen’ op te halen en te delen. Allemaal verhalen die de ambities van de strategie inkleuren, maar ook heel goed kunnen laten zien ook waar nog gekleurd moet worden. 

‘Rupsje Nooitgenoeg’

We luisterden naar verhalen over buiten de lijntjes durven/mogen kleuren, over protocollen ter discussie stellen die inclusie in de weg staan, over opleiden buiten het reguliere onderwijs om en over dat grenzen stellen ook ‘dicht bij’ is. Verhalen met titels als; Rupsje nooit genoeg, De DIAK Hamster, Handenschudden en ‘Ik wist dat ze het kon!’. 

Onze ‘Story partner’ Flos Vingerhoets kleurde letterlijk mee die dag en visualiseerde alle verhalen, boven- en onderstroom in een livetekening. 


Het resultaat? Naast een verbonden leiderschapsteam, gingen de deelnemers naar huis met een eigen persoonlijk ‘Dicht bij jou verhaal’ en die van collega’s én een visuele praatplaat om de dialoog met hun teams op gang te brengen. Want om begrepen te kunnen worden moet je eerst begrijpen.